søndag 30. oktober 2011

Lydfiler

Dette var en morsom innføring i lyd bruk. Brukte litt tid på å få lastet ned Audacity. Men når den kom på plass var det gøy å prøve ut de forskjellige lyd bildene. Vi satt to stykker sammen og utforsket alle mulighetene. Jeg hadde litt problemer med å finne der jeg kunne forandre stemmen til nyhetsoppleseren. men her var det vel bare å forsøke og forsøke og ikke være redd for å trykke.
Det er nok mitt største problem. Er redd for å trykke feil. Men det kommer seg.
Er litt usikker på om jeg har fått lagret lydbildene på mp3.Det må jeg nok sette meg mer inn i. Det skal bli spennende med neste leksjon.
En av utfordringene på dette emnet er hvilken musikk du kan bruke, hvem har opphavsretten til lyden en kan bruke. Her må en bruke litt tid for å finne og sette seg inn i lydfiler som kan brukes i skole sammenheng.
Jeg kommer til å prøve å bruke lyd i leseropplæringen. Det må være et fint verktøy å bruke til høytlesning der hvor eleven er lei å lese høyt for klassen. Da er muligheten der at eleven kan lese inn teksten inn på en lydfil og læreren kan høre eleven på denne måten. Fin måte å vurdere sin egen framgang i lesing kan være å lese inn en ny tekst i lydfil på skolen, øve hjemme, å lese det høyt igjen på lydfil på skolen. Da kan eleven selv se om det blir bedre resultat med øving.

onsdag 19. oktober 2011

Filmsnutt om vann




Her er noen ferie bilder fra i sommer når vi var på tur på vestlandet. Jeg har prøvd ut forskjellige redigerings metoder og brukt forskjellige effekter. Gøy!!

mandag 17. oktober 2011

Picnik

Her prøvde jeg å fremheve bilde med mørk bakrunn. Den gule planten kom fint frem men ikke den lilla.

Dette er det orginale bildet .

Her plasserte jeg motivet til venstre. Da ble noe av motivet borte.

Her roterte jeg bildet og forandret på fargene.


Bildet med litt mørkere bakgrunn og fremhevet farge likte jeg best.Det beste er nok å prøve å gjøre det som er i bakgrunnen mest usynlig spesielt når det gjelder planter. Her var det den gule planten som skulle vises frem.

onsdag 5. oktober 2011

Samarbeidskriving med elev-elev.vurdering

Å innføre samarbeidsskriving i skolen er et flott tiltak. Det har ført til en ny impuls i skrivingen. Elevene kan støtte hverandre i samarbeid med andre og viser hverandre oppmerksomhet og respekt. De kan kontrollere teksten for hverandre og lære av hverandre. De kan dele faglig kunnskap og få se ulike måter å skrive på.( Eritsland A. G. 2008). Elevene snakker sammen, hjelper hverandre. Ved å bruke didtaltverktøy kan elevene lett bytte ut ord og avsnitt, velge en ny innledning eller forandre avslutning. denne måten å utvikle en tekst på, likner nok en del av det som elevene vil oppleve senere ilivet når de starter å jobbe. Da er det svært ofte samarbeid om tekster.
 Elev-elev vurdering krever at elevene må kjenne til vurderingskriteriene og hvordan elevene står i forhold til målene for arbeidet. Da kan medelever gi hverandre tilbakemeldinger på arbeidet.
Det er viktig at elevene ikke måles opp mot hverandre. Elevene lærer av hverandre gjennom samarbeid, og de utveksler ideer av hverandre
De lærer å jobbe sammen og får tillit til hverandre. De lærer kanskje også hva en demokratisk forståelse er. Det kan ofte være lurt å ha en rask responstid, at det kan være med på å øke innlæringen. Viktig å vise elevene hvilken kompetanse de faktisk har og ikke bruke all energien på hva de ikke kan. Som lærer er det viktig å fortelle elevene hva de burde gjøre for å oppnå læringsmålene eller den kompetanse de foreløpig ikke har. Vurdering som styrker elevenes forståelse av eget læringsarbeid og øker deres læringsutbytte. Det kan være utfordrende å la elevene medvirke i vurderingsvirksomheten - det er ikke så lett for oss lærere å gi slipp på styringen. men her gjelder det å skynde seg langsomt.

Plagiat og kopiering

Som lærer for det meste i småskoletrinnet har jeg liten erfaring med kopiering og plagiat av digitale tekster. Men det er viktig å gi elevene gode holdninger tidlig. Hvis man skal hente bilder og tekster fra nettet er det viktig å få barna til å forstå at en må oppgi kilder.
Et eksempel fra et foreldre møte var at en mor mente at når en skal svare på spørsmålene i Norskfaget Tuba luba må en svare ut i fra egne tanker og ikke skrive rett i fra boka. Hun mente da at elevene måtte lære tidlig hva det vil si å plagiere uten kildehenvisning. Dette er vel kanskje å dra det litt langt, for meningen her er vel å få med seg innholdet i teksten.

Bruk av digitale verktøy som læringsressurs

Nettsiden God i ord http://bibben.samlaget.no/om-bibben/index.php
Nettsiden Fagressuser www.dammskolen.no/prog/skrivemodul/skrivemodul.htm
Dette er sider som jeg bruker i undervisningen på småskole trinnet. Her er det oppgaver innen mange forskjellige fag. Dette er fine sider å bruke når en skal øve på skriveferdigheter. Mange av oppgavene er greie å forstå og gir elevene god veiledning. Et sted får de veiledning i hvordan de kan skrive en fortelling og det er mulighet for å sette inn bilder. Digitale verktøy er fint å bruke på elever som sliter litt og trenger litt annen type undervisning