søndag 27. november 2011

Hensyn

Nettet er ingen lovløs sone. Publiserer man på nett må man ta hensyn til personvern og privatlivets fred. Man må ta følge lovens bestemmelser om opphavsrettigheter rundt det å publisere et bilde En må være veldig varsom på nettet. Det er alltid fotografen som eier bildet. Ved å legge ut et bilde som er opphavsrettslig vernet ut på nett uten tilatelse, kan dette ved et taste trykk kopiers i tusenvis av ulovlige eksemplarer. Dermed kan den økonomiske skaden ved nettpublisering bli stor.

Oppgave 1  Vurdere jentene i varmedress. 

   Det første jeg ser er at det er et privat bilde. Her må en ha tillatelse fra fotografen og foreldre/foresatte for å publisere bildet. Disse er under 15 år da må en ha samtykke av foresatte, er barnet over 15 år kan det gi tillatelse selv. Dette bildet kan brukes privat men ikke publiseres på nettet uten tillatelse.

Oppgave 2 Bildet av  ter personer, hvor ansiktet ikke vises.

  For å publisere dette bildet, måen først spørre fotografen om samtykke siden han har opphavsrett i forhold til Åndverksloven. Men i forhold til til personene trenger du ikke spørre om tillatelse for å publisere bildet. Ansiktene er ikke synlig på bildene, derfor kan vi ikke gjenkjenne personene.


En har lov til å bruke hvilket som helst fotografisk bilde til hva som helst, hvor som helst, når som helst, så lenge:
Du har fått tillatelse fra den som har opphavsrett til materialet til bruken, det ikke er personvernshensyn som kan forhindr slik bruk og materialet du vil publisere ikke er kriminaliserende i seg selv .

Lærerikt emne. Det er alltid vanskelig å vite hvor grensen går. Hva med Facebook? Men det er nok bedre å være for forsiktig, kanskje sjekk stoffet flere ganger.

1 kommentar:

  1. Du peker på noe viktig når du nevner sosiale medier som Facebook. Nettet kan lett være en fallgruve, og det er noe med det å være litt forsiktig. Men så skal man ikke være så redd for å gjøre noe galt, at man ikke tør å gjøre noe - det er vel så viktig. Reglene er egentlig ikke så vanskelige, du skisserer det godt syns jeg. Det handler jo litt om sunt folkevett og? Ta hensyn, men bruk det - bare vit hva du gjør. Det må kanskje være en god regel å ha med seg.

    SvarSlett