tirsdag 7. februar 2012

Elektronisk tankekart

Tankekart har jeg brukt mest i norskfaget, da med penn og papir. Valgte å laste ned Freemind for å prøve dette digitale elektroniske tankeverktøy, som er et gratis verktøy på internett. Med litt instuksjonshjelp fra Youtube ble det et greit og enkelt verktøy å bruke. Det er viktig at det er enkelt slik at det går fortere å bruke dette en penn og papir. I RLE og Naturfag er det ofte fint å starte et nytt emne med et tankekart. Håper derfor at dette kan være et godt hjelpemiddel som kan gi medverdi i forhold til kunnskapsbygging.

Lagde et lite ekspriment med et tankekart om tegneserier.



Hvis en velger et nettbasert verktøy  kan det åpne for samarbeid. Programvaren Mindomo  er gratis som kan brukes til samarbeid. Det viktigste skillet mellom tenkeverktøy ( mindtools) og annen "pedagogisk" programvare, er først og fremst i hvilken grad den som skal lære gis anledning til å være en aktiv konstruktør av sin egen viten. Eleven skal i følge Jonassen lære med verktøy ikke av verktøy. (Jonassen et. al. 1998)
Jonassen D.H., Carr , C, & Yueh, H. -P. (1998) Computers as Mindtools for Engaging Critical Thinking and Representing Knowledge.

2 kommentarer:

  1. YouTube er kjekt å ha. Er det noe man lurer på ligger det veldig mange hjelpsomme video snutter der. Det har jeg brukt mange ganger også. Jeg prøvde selv Cmap og Mindomo. Jeg må si at Minddomo er mye lettere å bruke. Jeg har selv brukt brainstorming i en RLE time i 2. klasse å det er fin måte å få de til å huske/tenke på. Men de hadde sikkert synes det var mye morsommere om vi hadde brukt et pc program for det.

    SvarSlett
  2. Har selv prøvd ut Mindomo og syns det var veldig enkelt å bruke. Det er en fordel at elevene mestrer programmet kjapt hvis man skal benytte seg av dette i et klasserom. Da slipper man en evig lang innføring og elever som detter av lasset før man skal starte. De har nok laget tankekart før, men da helst med penn og papir. Jeg tror at dette kan motivere mer og være et hjelpemiddel som elevene kan bruke på flere områder. Det kan være til lekser, prøvelesing eller tentamenforberedelser. Mulighetene er mange!

    SvarSlett