mandag 13. februar 2012

IKT og tilpassa opplæring

Enhetsskolen er en skole for alle, og her skal alle elever, uansett bakgrunn, kultur, funksjonshemming og lignende har rett til å få et tilpasset undervisningstilbud. I læringsplakaten presiseres det at skolen skal gi alle elever (…) like muligheter til å utvikle sine evner og talenter individuelt og i samarbeid med andre (Læreplanen for Kunnskapsløftet 2006).  Her har vi som lærere et stort ansvar for å tilrettelegge undervisningen for alle typer forskjellige elever uansett evner, utvikling, følelser og kulturell bakgrunn. Tilpasset opplæring er en grunnpilar i den norske enhetsskolen fordi den fastsatte læreplanen gir felles mål for elevenes læring (Imsen, 2005).
Her kan IKT være et godt hjelpemiddel for elever med lese og skrivevansker. Målet er at elevene skal tilegne seg digital kompetanse, med det menes at vi som lærere skal kunne se mulighetene for hvordan digitale verktøy kan bidra til økt læring i skolearbeidet (Høiland og Wølner, 2007).

E- lector er et pedagogisk lese- og skriveprogram. Programmet inneholder talesyntese på flere språk som gjør at man kan lytte til teksten. E- Lector kan også hjelpe personer med lesevansker til å lese lettere, raskere, samt gjøre lesing mer lystbetont.Et hjelpemiddel som kan være fint å bruke i tilegg er en bokskanner eller C-pen. Da kan man legge inn tekster som ikke ligger på nett.
E- Lector kan også brukes til skrivetrening ved at en kan lytte seg til skrivefeil, samt koble til stavekontroll i for eksempel Word.

Noen elever trenger bildestøtte til lese opplæringen. Da kan programmet Symwriter være en god støtte.
Symwriter er et verktøy for lese- og skrivetrening. Man kan velge sitt eget nivå å jobbe på, og man kan få bildestøtte til hvert ord om man ønsker det. Programmet inneholder også stavekontroll, og er laget slik at det blir tydelig når du har skrevet feil, da kommer det ikke bilde opp. Symwriter egner seg godt til begrepsinnlæring, og programmet har mye spennende ferdig materiell man kan ta i bruk.

 LingDys eller(LingRight) er et program som gir lese- og skrivestøtte til elever som er lese- og skrivesvake. Her har du talestøtte. Programmet har et utvidet stavekontroll, hvor hyppige feil blant skrive- og lesesvake er installert. Alternativene som kommer opp for de feilskrevne ordene er mer presise og flere, enn hva Word har.
LingDys (LingRight) gjør da at eleven kan høre på ordet, og ut velge det riktige alternativet. Elevene får da ordet inn både auditivt og visuelt.
Dette er noen hjelpemiddler som kan være greie å bruke i undervisningen, men en må alltid ha i tankene Howard Gardner sine 8 intelligenstyper. Vi er alle forskjellige og liker å lære ting på forskjellige måter.

- Språklig/ verbal intelligens 
- Logisk/ Matematisk
- Visuell/ spatial
- Musikalsk
- Kroppslig/ kinestetisk
- Sosial
- Selvinnsikt

- Ekterne lenker

1. Språklig: Dette er evnen til ålese, skrive og kommunisere med ord.
2. Logisk/Matematisk: Dete er evnen til å tenke logisk å regne.
3. Visull /spatial : Dette er vår visuelle sanse kanal- dvs. de sanseinntrykkene vi tar inn gjennom øynene våre.
4. Musikalsk : Dette er knyttet til hørselen, vår auditive sansekanal.
5. Kroppslig/ kinestetisk : Dette er evnen til kroppsbeherskelse og bruk av egen kropp og hender.
6. Sosial : Dette er kort og godt evnen til å omgås andre mennesker.
7. Selvinnsikt : Dette er evnen til å ha adgang til sin egen indre bane med følelser, verdier og intuisjon.
8. Eksterne lenker.

.

HJERNEKART: Våre 8 intelligenser.



hkart-7int.gif (79977 bytes)

1 kommentar:

  1. Hei. Interessant å lese om de ulike programmene som kan brukes som støtte i forbindelse med lese og skriveopplæring. Har ikke selv erfaring med noen av disse programmene, så det er flott med nye ideer fra de som allerede har erfaring. Tror slike programmer kan være til god hjelp for mange som sliter litt med lesingen.

    SvarSlett