søndag 27. november 2011

Hensyn

Nettet er ingen lovløs sone. Publiserer man på nett må man ta hensyn til personvern og privatlivets fred. Man må ta følge lovens bestemmelser om opphavsrettigheter rundt det å publisere et bilde En må være veldig varsom på nettet. Det er alltid fotografen som eier bildet. Ved å legge ut et bilde som er opphavsrettslig vernet ut på nett uten tilatelse, kan dette ved et taste trykk kopiers i tusenvis av ulovlige eksemplarer. Dermed kan den økonomiske skaden ved nettpublisering bli stor.

Oppgave 1  Vurdere jentene i varmedress. 

   Det første jeg ser er at det er et privat bilde. Her må en ha tillatelse fra fotografen og foreldre/foresatte for å publisere bildet. Disse er under 15 år da må en ha samtykke av foresatte, er barnet over 15 år kan det gi tillatelse selv. Dette bildet kan brukes privat men ikke publiseres på nettet uten tillatelse.

Oppgave 2 Bildet av  ter personer, hvor ansiktet ikke vises.

  For å publisere dette bildet, måen først spørre fotografen om samtykke siden han har opphavsrett i forhold til Åndverksloven. Men i forhold til til personene trenger du ikke spørre om tillatelse for å publisere bildet. Ansiktene er ikke synlig på bildene, derfor kan vi ikke gjenkjenne personene.


En har lov til å bruke hvilket som helst fotografisk bilde til hva som helst, hvor som helst, når som helst, så lenge:
Du har fått tillatelse fra den som har opphavsrett til materialet til bruken, det ikke er personvernshensyn som kan forhindr slik bruk og materialet du vil publisere ikke er kriminaliserende i seg selv .

Lærerikt emne. Det er alltid vanskelig å vite hvor grensen går. Hva med Facebook? Men det er nok bedre å være for forsiktig, kanskje sjekk stoffet flere ganger.

Regneark

Jeg husker når jeg skulle starte på nettstudiet tenkte jeg at det skulle bli gøy å lære noe om regneark (excel). Nå har jeg fått prøve en liten smakebit og skjønner at dette er nok et emne som en må bruke en del tid på å sette seg inn i.  I skole sammenheng har jeg bare brukt ferdige opplegg. Som foreksempel når kartleggingsprøver skal føres inn for å sjekke resultater. Mattehefte Abakus for 3. klasse har en liten veiledning i hvordan du kan lage søylediagram. Ellers er nok regneark mer brukt oppover i klasse trinnene. Her kan det brukes i naturfag under forsøk og i matte fag. I vår kommune er ikke pc tilgang vært den aller beste derfor har ikke elever fått anledning til å bruke digitalt verktøy til regneark. Det har nok også sammmenheng med at det er få lærere som har behersket emnet godt. Kommunen er i" start gropa" med fronter da øker interessen med å bruke digtale verktøy mer i undervisningen. Dette er kjempeviktg for elevene.

tirsdag 15. november 2011

Regneark

De nye forelesningene om regneark (Excel) så litt kompliserte ut. Jeg må nok sette meg inn i dette, men heldigvis sier min mann at dette er lett, så da har jeg vel et lite håp om at han kan lære meg litt. Erfaringen fra de andre temaene er at det for mitt vedkommende trenger jeg ganske mange timer foran pc for å innøve en del av stoffet. Da skulle en ønske at en var en del år yngre og tok alt mye lettere. Jeg føler at jeg har noen sperrer på at jeg er redd for å trykke feil og at alt skal forsvinne eller at det bare blir surr. men uansett hvordan dette går har jeg lært masse og den yngre garde i familien begynner å bli litt imponert. Da blir jeg ganske fornøyd. Så da er det bare å starte med nye studier altså regneark. skriver en blogg om hvordan dette går om ei uke.

søndag 30. oktober 2011

Lydfiler

Dette var en morsom innføring i lyd bruk. Brukte litt tid på å få lastet ned Audacity. Men når den kom på plass var det gøy å prøve ut de forskjellige lyd bildene. Vi satt to stykker sammen og utforsket alle mulighetene. Jeg hadde litt problemer med å finne der jeg kunne forandre stemmen til nyhetsoppleseren. men her var det vel bare å forsøke og forsøke og ikke være redd for å trykke.
Det er nok mitt største problem. Er redd for å trykke feil. Men det kommer seg.
Er litt usikker på om jeg har fått lagret lydbildene på mp3.Det må jeg nok sette meg mer inn i. Det skal bli spennende med neste leksjon.
En av utfordringene på dette emnet er hvilken musikk du kan bruke, hvem har opphavsretten til lyden en kan bruke. Her må en bruke litt tid for å finne og sette seg inn i lydfiler som kan brukes i skole sammenheng.
Jeg kommer til å prøve å bruke lyd i leseropplæringen. Det må være et fint verktøy å bruke til høytlesning der hvor eleven er lei å lese høyt for klassen. Da er muligheten der at eleven kan lese inn teksten inn på en lydfil og læreren kan høre eleven på denne måten. Fin måte å vurdere sin egen framgang i lesing kan være å lese inn en ny tekst i lydfil på skolen, øve hjemme, å lese det høyt igjen på lydfil på skolen. Da kan eleven selv se om det blir bedre resultat med øving.

onsdag 19. oktober 2011

Filmsnutt om vann




Her er noen ferie bilder fra i sommer når vi var på tur på vestlandet. Jeg har prøvd ut forskjellige redigerings metoder og brukt forskjellige effekter. Gøy!!

mandag 17. oktober 2011

Picnik

Her prøvde jeg å fremheve bilde med mørk bakrunn. Den gule planten kom fint frem men ikke den lilla.

Dette er det orginale bildet .

Her plasserte jeg motivet til venstre. Da ble noe av motivet borte.

Her roterte jeg bildet og forandret på fargene.


Bildet med litt mørkere bakgrunn og fremhevet farge likte jeg best.Det beste er nok å prøve å gjøre det som er i bakgrunnen mest usynlig spesielt når det gjelder planter. Her var det den gule planten som skulle vises frem.

onsdag 5. oktober 2011

Samarbeidskriving med elev-elev.vurdering

Å innføre samarbeidsskriving i skolen er et flott tiltak. Det har ført til en ny impuls i skrivingen. Elevene kan støtte hverandre i samarbeid med andre og viser hverandre oppmerksomhet og respekt. De kan kontrollere teksten for hverandre og lære av hverandre. De kan dele faglig kunnskap og få se ulike måter å skrive på.( Eritsland A. G. 2008). Elevene snakker sammen, hjelper hverandre. Ved å bruke didtaltverktøy kan elevene lett bytte ut ord og avsnitt, velge en ny innledning eller forandre avslutning. denne måten å utvikle en tekst på, likner nok en del av det som elevene vil oppleve senere ilivet når de starter å jobbe. Da er det svært ofte samarbeid om tekster.
 Elev-elev vurdering krever at elevene må kjenne til vurderingskriteriene og hvordan elevene står i forhold til målene for arbeidet. Da kan medelever gi hverandre tilbakemeldinger på arbeidet.
Det er viktig at elevene ikke måles opp mot hverandre. Elevene lærer av hverandre gjennom samarbeid, og de utveksler ideer av hverandre
De lærer å jobbe sammen og får tillit til hverandre. De lærer kanskje også hva en demokratisk forståelse er. Det kan ofte være lurt å ha en rask responstid, at det kan være med på å øke innlæringen. Viktig å vise elevene hvilken kompetanse de faktisk har og ikke bruke all energien på hva de ikke kan. Som lærer er det viktig å fortelle elevene hva de burde gjøre for å oppnå læringsmålene eller den kompetanse de foreløpig ikke har. Vurdering som styrker elevenes forståelse av eget læringsarbeid og øker deres læringsutbytte. Det kan være utfordrende å la elevene medvirke i vurderingsvirksomheten - det er ikke så lett for oss lærere å gi slipp på styringen. men her gjelder det å skynde seg langsomt.

Plagiat og kopiering

Som lærer for det meste i småskoletrinnet har jeg liten erfaring med kopiering og plagiat av digitale tekster. Men det er viktig å gi elevene gode holdninger tidlig. Hvis man skal hente bilder og tekster fra nettet er det viktig å få barna til å forstå at en må oppgi kilder.
Et eksempel fra et foreldre møte var at en mor mente at når en skal svare på spørsmålene i Norskfaget Tuba luba må en svare ut i fra egne tanker og ikke skrive rett i fra boka. Hun mente da at elevene måtte lære tidlig hva det vil si å plagiere uten kildehenvisning. Dette er vel kanskje å dra det litt langt, for meningen her er vel å få med seg innholdet i teksten.

Bruk av digitale verktøy som læringsressurs

Nettsiden God i ord http://bibben.samlaget.no/om-bibben/index.php
Nettsiden Fagressuser www.dammskolen.no/prog/skrivemodul/skrivemodul.htm
Dette er sider som jeg bruker i undervisningen på småskole trinnet. Her er det oppgaver innen mange forskjellige fag. Dette er fine sider å bruke når en skal øve på skriveferdigheter. Mange av oppgavene er greie å forstå og gir elevene god veiledning. Et sted får de veiledning i hvordan de kan skrive en fortelling og det er mulighet for å sette inn bilder. Digitale verktøy er fint å bruke på elever som sliter litt og trenger litt annen type undervisning

søndag 25. september 2011

Antivirus

Må vi betale flere hundreplapper for å beskytte PC ene våre mot virus?
I et virvar av antivirus program kan en lure på hva som er mest sikkert. Med ungdommer i huset kan det være en utfordring å holde PC fri for virus. En blir fortalt at gratis antivirus program nødvedigvis ikke er noe dårligere enn sikkerhetsprogrammene vi betaler for. Kan en tørre å satse på det?  Supportmulighetene er færre, sikkerhetsoppdateringene kommer gjerne ikke like ofte og noen programmer kommer også med mindre funksjonalitet; det er noe en blir fortalt hvis en satser på gratis antivirus program. PC World USA og et tysk analyseselskap AV- Test testet ni forskjellige gratis antivirusprogram. Konklusjonen de hadde på en del av programmene var at en har god beskyttelse men sikkerhet og beskyttelse kunne vært bedre. Avira Antivir Personal og Avast Antivirus Home Edition var best i test. De programmene oppdaget flest trusler og var også raskest, men de var ikke særlig bruker vennlig.
Så da vil jeg mene at det kanskje er lurt å spandrer noen kroner på å ha et godt og brukervennlig antivirus programm er det lureste.

tirsdag 20. september 2011